16. mája 2023

Tvorba obrázkov pomocou AI

Chcete tvoriť obrázky či fotografie pomocou umelej inteligencie? Toto by ste mali vedieť!

Ak ste za posledné mesiace navštívili internet aspoň raz, určite vám neunikol obrovský trend so strašidelným sci-fi názvom „umelá inteligencia“. Neurónová počítačová sieť totiž začala plodiť nielen podozrivo kvalitné texty, ale aj obrázky či videá.

Hyperrealistické fotografie v nereálnom kontexte, ktoré dokáže technológia v zlomku sekundy vygenerovať, spustili virálny trend a zároveň vyvolali množstvo otázok. Na verejnosť sa totiž dostal nástroj schopný ohýbať realitu, manipulovať s informáciami či… brať prácu fotografom a grafickým dizajnérom. Mnohí sa totiž domnievajú, že s nástupom technológie zaniknú viaceré profesie, ktoré jednoducho AI nebudú schopné konkurovať.

To, čo znie ako nočná mora mnohých šikovných ľudí v oblasti dizajnu, môže vyčariť úsmev tým, ktorí si chcú tvoriť obsah sami. Bez potreby grafika, fotografa, fotobanky alebo akýchkoľvek skúseností s grafickým softvérom. Či nie?

Ako je na tom umelá inteligencia dnes?

V súčasnosti už AI zohráva v oblasti grafického dizajnu dôležitú úlohu. Mnohé nástroje a softvéry integrujú umelej inteligencie, aby ponúkli lepšie služby a zjednodušili tvorbu návrhov. Slúži tak momentálne ako grafický kopilot, ktorý dokáže zjednodušiť rešerš dizajnov, výber, analýzu, prispôsobenie, či uľahčuje manuálne a zdĺhavé úkony, nad ktorými musel grafik stráviť mnoho hodín.

To, či sa v súčasnosti jedná o samostatný nástroj, ktorý dokáže v krátkom čase vyprodukovať uspokojivé výsledky aj pre laického používateľa, by sa dalo polemizovať. Umelá inteligencia od vás totiž požaduje veľmi konkrétne informácie o tom, čo od nej potrebujete. Je tak dôležité vedieť sformulovať vašu predstavu do kľúčových slov, parametrov a opisov, pričom sa aj napriek tomu nemusíte dopracovať k požadovanému výsledku. Pripomína tak v súčasnosti viac hru na náhodu, než seriózny a spoľahlivý nástroj pre tvorbu vizuálov.

Súčasné výsledky majú z pravidla defekty v podobe zle vygenerovaných detailov či rôznych deformácií. Na AI fotkách osôb tak môžeme objaviť napríklad okuliare vrastené do tváre, neprimerané množstvo prstov, končatín alebo chýbajúcich zreničiek. Umelá inteligencia má taktiež problém s tvorbou textu v obrázkoch. Nápisy vo vizuáloch sú spravidla nečitateľné a vyžadujú si dodatočnú úpravu v starých dobrých grafických programoch.

Riešenia pre laikov aj širokú verejnosť

V dnešnom svete je dôležité vedieť používať technológiu, ktorá tu s nami už pravdepodobne zostane navždy. A bude sa len zlepšovať. Nástrojov, prostredníctvom ktorých si viete vyskúšať AI v praxi je na trhu veľké množstvo. Od jednoduchých a intuitívnych až po trochu náročnejšie. Predstavíme si jedny z najpoužívanejších modelov AI, ktoré si môžete otestovať hneď teraz.

DALL-E 2

DALL-E 2 je založený na pokročilom modeli neurónovej siete, ktorý bol vyvinutý spoločnosťou OpenAI. Ide tak o nástroj spoločnosti, ktorá vytvorila aj populárnu textovú verziu – ChatGPT. Tento model umožňuje vytvárať realistické, umelecké a abstraktné obrázky. 

Pri používaní DALL-E 2 môže používateľ do príkazového riadku napísať akýkoľvek popis, napríklad „zelený strom na lúke pri západe slnka“ alebo „mačka v klobúku sediaca na bicykli“. Po potvrdení príkazu začne  nástroj spracovávať požiadavku a vygeneruje niekoľko obrázkov, ktoré zodpovedajú zadanému popisu. Tieto obrázky môžu byť realistické, umelecké alebo abstraktné, v závislosti od konkrétneho popisu a nastavení, ktoré používateľ zvolí.

Stačí, ak navštívite stránku openai.com, kde v menu zvolíte výber produktu DALL-E 2. Po registrácii si budete musieť zakúpiť kredity, za ktoré môžete následne generovať obrázky. Ak chcete využiť kredity zdarma, môžete vyskúšať DALL-E 2 integrovaný v internetovom vyhľadávači Bing. Po prihlásení na stránke bing.com/create získate až 25 kreditov, pomocou ktorých vytvoríte až 25 rôznych vizuálov.

MIDJOURNEY

Druhým nástrojom pre tvorbu vizuálov je Midjourney, ktorý vyvinula spoločnosť s rovnomenným názvom. Ide o podobnú službu ako DALL-E 2 s tým rozdielom, že umožňuje používateľovi detailnejšie definovať svoje požiadavky na želaný výsledok. 

Ak chcete začať s Midjourney, prejdite na stránku midjourney.com a stlačte tlačidlo „Join the Beta“. Následne sa vám otvorí stránka sociálnej platformy Discord, kde sa budete musieť prihlásiť alebo zaregistrovať. Práve na tejto populárnej platforme Midjourney operuje. V ľavom stĺpci menu si vyberte niektorý z kanálov označených ako „newbies“. Je to priestor určený pre začiatočníkov. Do spodného príkazového riadku napíšte frázu „/imagine“, na klávesnici stlačte tlačidlo „Tab“ a doplňte vami želaný popis vizuálu, ktorý chcete vygenerovať. Po potvrdení príkazu klávesou Enter budete postupne vidieť, ako sa vytvára náhľad štyroch obrázkov.  

Ešte počas marca si mohli používatelia Midjourney vyskúšať 25 minút zadarmo. Vzhľadom k rastúcemu počtu prípadov zneužitia a veľkému záujmu, ktorý spôsobil výpadky aj platiacim používateľom, Midjourney túto možnosť dočasne pozastavilo. V súčasnosti si tak za jeho používanie musíte zaplatiť. Cena základného balíčka začína na 10 dolároch mesačne.

DREAMSTUDIO

Posledným nástrojom, ktorý si dnes predstavíme, je DreamStudio. Pomocou tohto modelu umelej inteligencie dokážete nielen vygenerovať zaujímavé vizuály v rôznych štýloch, ale ich taktiež interaktívne dopĺňať či upravovať priamo v rozhraní tohto nástroja. Predstavte si, že vám umelá inteligencia vytvorí fotografiu ženy, ktorej by ste chceli pridať náušnicu len na jedno ucho. Priamo v obrázku tak vyznačíte oblasť, na ktorú chcete zmeny aplikovať a do textového poľa dopíšete, ako by mala daná náušnica vyzerať. Zatiaľ čo všetky aspekty už vygenerovanej tváre ženy zostanú nemenné, umelá inteligencia bude pretvárať len tú oblasť, ktorú ste jej na to vyznačili. 

Ak by ste chceli začať používať nástroj DreamStudio, stačí prejsť na webovú stránku dreamstudio.ai/generate a vytvoriť si svoje používateľské konto. Pri registrácii získate zdarma 25 kreditov. Tie vám bude DreamStudio strhávať podľa toho, aké úkony budete s modulom vykonávať. Odhadom by vám ale mali postačovať na 15 až 20 vygenerovaných obrázkov. Následne si môžete dokúpiť 1000 kreditov za cenu 10 dolárov.

Ďalšie blogy