19. októbra 2017

Novinky vo svete #socialmedia: Jesenné #TopPäť DIVINO

Jeseň už priniesla niekoľko zaujímavých noviniek zo sveta sociálnych sietí. Stále však vládne Instagram so svojimi Stories. Čítajte a dozviete sa prečo!

1. Instagram dosiahol hranicu 800 miliónov používateľov!

Instagram naberá na svojej popularite predovšetkým vďaka Instagram Stories. Vďaka všetkým novinkám, ktoré Stories zaviedli sa z Instagramu stáva novodobá televízia. Ak sa vám náhodou znížil engagement príspevkov, tak nebuďte smutný a vyskúšajte Stories. Práve to je trend a miesto, kde sa všetci presúvajú. V porovnaní s pár mesiacmi dozadu sledujeme aj trend stúpajúcej reklamy práve v  Stories. Ešte pred pár mesiacmi to boli jedna  až dve reklamy. Momentálne je ich 5x viac.

Aktuálne už môžete na Instagrame tiež sponzorovať „multiple photos“ príspevky a Facebook prinesie Canvas (reklamný formát) aj do Instagram Stories. A možno aj vy ste tým štastlivcom, ktorému už funguje prezeranie Stories priamo cez desktop.

2. Ankety v Instagram Stories

Aktuálne sa veľmi obľúbenými stali „anketky“ priamo v Instagram Stories. Je to super nástroj, vďaka ktorému získate aj engagement svojho publika. Podchvíľou pribúdajú nové stickers spojené s ročným obdobím a menšie úpravy užívateľského prostredia.

Čo je populárne v IG Stories?

3. Facebook  testuje overovanie identity pomocou tváre

Bezpečnosť na sociálnych sieťach je prvoradá a Facebook stále hľadá nové cesty ako užívateľom uľahčiť prístup k osobným účtom. Rozhodli sa pre rozpoznávanie tváre. Táto funkcia bude pravdepodobne voliteľná a stále zostane ako jednou z možností overenie pomocou SMS. Tak sme zvedaví.

4.  Facebook chce priniesť dôveryhodnejšie zdroje informácií 

Táto funkcionalita je zatiaľ v testovacej fáze. V hornej časti článkov sa bude zobrazovať ikonka s písmenom „i“ a pokiaľ na ňu užívateľ klikne, tak sa mu rozbalí pop-up okno s ďalšími doplňujúcimi informáciami, vďaka ktorým sa bude môcť rozhodnúť, či článok skutočne stojí za prečítanie. (napr. sa zobrazia články, ktoré s tým súvisia). Snahou Facebooku je prinášať kvalitný a dôveryhodný obsah a zamedziť tak šíreniu „fake news“.

5.  Facebook Stories pre Pages a Explore Feed „Prieskumník“

Facebook sa rozhodol, že funkciu „Stories“ umožní využívať aj stránkam, nielen súkromným osobám. Uvidíme, či sa týmto krokom rozšíri používanie Facebook Stories alebo nie, lebo zatiaľ je to niečo, čo sa rozhodne na tejto sociálnej sieti neuchytilo a myslíme si, že ani tento krok nepomôže nárastu využívania tejto funkcie.

Pre Facebook Pages prichádza nové obdobie. Ich príspevky postupne vymiznú z klasického News Feedu a nájdete ich v časti „Prieskumník“. V klasickom News Feede zostanú iba príspevky vašich priateľov, veci čo lajkujú, zdieľajú a samozrejme REKLAMA, ktorej sa tam dostane väčšieho priestoru. Nuž čo už 🙂

 

BONUS: 360° fotky priamo cez Facebook aplikáciu

Niektorí z vás si už možno všimli, že 360° fotky sa dajú vytvoriť už aj priamo cez Facebook aplikáciu a nepotrebujete k tomu už žiadne ďalšie aplikácie. Jednoducho si len kliknete na „aktualizovať status“ a keď sa posuniete nižšie uvidíte možnosť „360° fotka“. Potom už len nasledujete inštrukcie, zvolíte si „titulnú fotku“ vášho 360° príspevku a zdieľate zážitky s priateľmi.

Ďalšie blogy