15. júla 2019

Ako v sebe vzbudiť kreativitu?

Odpoveď na túto otázku ponúkal týždňový www.creativityworkshop.com v Barcelone, ktorý som absolvovala koncom júna 2019. DIVINO sem vycestovalo aj vďaka podpore Národného podnikateľského centra (www.npc.sk, www.sbagency.sk), ktoré poskytuje komplexnú pomoc pre malých a stredných podnikateľov. Bol to naozaj veľký zážitok dopriať si celý týždeň na vzdelávanie v tomto prekrásnom meste s úplne novými inšpiratívnymi ľuďmi. O naše zážitky sa s vami radi podelím.

Prirodzene kompletné kreatívne zručnosti, ktoré som sa tu naučila nebudú predmetom tohto blogu. Skôr to budú iba drobné pozorovania, ktoré takto zosumarizujem v pár bodoch. V prípade, že by ste chceli akékoľvek hlbšie detaily radi vás privítame na niektorom z našich tréningov, do ktorých ich plánujeme implementovať.  

 

Sila skupiny

Čo konkrétne som sa vlastne naučila? Veľmi veľa o sebe, ale o tom neskôr. Podnetná bola diverzita skupiny. Tvorilo nás asi 30 ľudí z rôznych koncov sveta, Kanady, jednotlivých štátov USA, Turecka, Egyptu, Portorika, Dubaja, Indie, Palestíny a Západnej Európy. Veľká časť z workshopu bola práve smerovaná na využívanie tejto rozmanitosti. Stavalo sa na rôznych záujmoch a pohľadoch jednotlivcov.

Práca so samým sebou

Ako som už spomínala, dôraz bol venovaný práve sebadôvere a práci so sebou samým. Veriť si absolútne v tom čo robím, čo viem, kým som a že to dokážem.

 

Kreativitu v sebe skrývame všetci

Len treba ju poriadne pohľadať. Chodiť a pozerať sa s otvorenými očami. Všímať si okná, dvere a ľudí na ulici. Pozorovať ich vnútorné telo, vonkajší vzhľad, premiešavať tieto pocity a sledovať ich vzájomnú interakciu. Nechať sa inšpirovať a doslova nás navádzali ku „kradnutiu nápadov“.

 

Návrat k základom

Ďalším jednoduchým, no pre mňa silným prvkom, bola práca s ceruzkami a papierom. Tie poskytovali omnoho viac spontánnosti v porovnaní s jednosmerným ťukaním do počítača. Opäť sme sa vrátili k základom kreslenia, písania, vizualizácie myslenia v tichu a otvorenej imaginácii. Toto všetko je v práci potrebné, aby sme našli a stále objavovali kreativitu.

 

Nebol časový stres

Moje očakávania boli nekompromisné. Kurz má trvať 4 hodiny denne, tak to sa zrejme naučím tak minimálne 4 nové techniky za hodinu, čiže 16 za deň a 70 za týždeň. Nebolo to tak. Na vypĺňanie jednotlivých úloh bolo vždy dostatočné množstvo času. Za deň sme si prešli 3 až 4 techniky, ale veľmi precítene. Spätne to hodnotím pozitívne.

 

Time management

Zároveň sa však striktne dodržiavala časová dotácia. Presne sme začínali. Presne sme mali prestávky, na ktoré bolo poskytnutých len pár minút na toaletu. Žiadne veľké občerstvenie. „Oproti cez ulicu je kaviareň, keď stihneš vybehni.“ Práca bola naozaj veľmi systematická, a to nepretržité 4 hodiny. 

 

Šepkanie a čítanie nahlas

Ďalšou novou technikou pre mňa bolo šepkané zdieľanie medzi účastníkmi. Jednak nerušíš všetkých okolo, ale hlavne pri šepkaní si uvedomuješ viac detailov. Rovnako svoj hlas pozoruješ aj pri hlasnom čítaní kníh. Kedysi bolo takéto čítanie bežné. Človek ihneď reflektuje svoje vlastné slová a myšlienky nahlas.

Odvolávanie sa na inšpiratívnych ľudí

Lektori stavali na využívaní zdrojov. Neustále svoje poznatky pretkávali citáciami známych maliarov, spisovateľov, umelcov, režisérov, historikov a bádateľov.  Podčiarkovali na ich príkladoch jednotlivé fakty. Po ukončení kurzu nám zaslali kompletný zoznam citovaných kníh, textov a filmov.

 

Meditácie

Každodennými technikami, ktorými workshop začínal boli meditácie. Ukľudnenie. Zatvorenie očí. Podpora predstavivosti. Dovoliť našej fantázií uletieť vždy inde.

 

Mind Maps

Zapisovaním vo forme Mind Maps som sa inšpirovala spolužiakom z Dubaja. Je to forma zápiskov vo forme slovných bublín a ich následných súvislostí. Zo zošitom pracujete horizontálne. Ihneď som to aplikovala do praxe. Je to veľmi prehľadné a váš mozog si naozaj pamätá celé strany nielen útržkovité časti.

 

Formát workshop funguje

Moje silné zažité pozorovanie je, že formát workshopu absolútne odporúčam. Absolvovala som veľa konferencii. Za jeden deň získate množstvo poznatkov, ale po určitom čase vypršia z hlavy. Pokiaľ vás však workshop kontinuálne podnecuje k aplikácií noviniek, stávajú sa vám nové zručnosti vlastnými.

 

Jedna inšpirácia na záver

Pri písaní tohto blogu som využila nové technológie. Okolnosti mi nedovoľovali písať do počítača tak som ho diktovala do telefónu. Na záver som to len upratala do súvislého textu. Ušetrila som tak plno času. Nie, netreba ma ľutovať, keďže tie okolnosti boli inak veľmi príjemné. (-:

 

Verím, že aj tieto moje stručné poznámky budú pre vás osožné. Budem veľmi rada, ak napíšete váš pohľad napríklad pod týmto blogom. Prípadne individuálne o nich podiskutujeme.

Ďalšie blogy