22. januára 2017

Video, video, video… vitaj rok 2017!

Konzumenti sa v súčasnosti stávajú slepí voči bannerom, využívajú adblock a snažia sa obmedziť prienik reklamy do ich života. Preto je pre marketérov neustálou výzvou vytvárať obsah, ktorý konzumenta zaujme. Trendom je nielen natívna reklama ale aj video obsah, ktorý dokáže pohltiť a emocionálne prepojiť značku s potencionálnym zákazníkom. Niet preto divu, že platformy ako Facebook a Instagram sa snažia prinášať nové možnosti podporujúce video formáty.

Instagram prinesie nové možnosti pre Business profily

Minulý rok Instagram priniesol Stories, novú formu komunikácie, ktorá vám umožní zdieľať momenty z vášho života bez toho, aby ste otravovali všetkých svojich followerov neustálym pridávaním svojich videí a fotiek. Stories majú svoje miesto a zmiznú po 24 hodinách. (Poznámka pre stalkerov: Dotyčný vie, že kto si pozerá jeho Stories bez ohľadu, či ste alebo nie ste Insta friends).

Každopádne sa Stories stali úspešnými a momentálne ich používa 150 miliónov užívateľov. Dokonca je už na Slovesnku dostupné aj LIVE vysielanie cez Instagram Stories. A to je business príležitosť aj pre Instagram, ktorý umožní umiestňovanie full screen reklám práve v tomto formáte. S tým súvisí aj možnosť nových insights tools pre Stories, kde uvidíte dosah a impresie vášho príbehu a zároveň reakcie či počet odchodov. 

 

                                                                   

 

Vďaka cieleniu doručíte vašu reklamu tým správnym užívateľom. Video obsah vo všeobecnosti vytvára prirodzený engagement, prihovára sa divákom emotívnym spôsobom, vie vtiahnuť diváka do deja a porozprávať mu príbeh. Preto patrí medzi aktuálne obľúbené formáty a je vhodný na interakciu s divákmi či potencionálnymi zákazníkmi. A práve tu sa ukrýva business potenciál Instagram Stories.

 

                                                                  

                                                                                   Airbnb Instagram Stories

 

Facebook LIVE prinesie nové možnosti

Podobne ako Instagram Stories aj Facebook LIVE je využívaný  na vytvorenie autentického obsahu. S novým rokom Facebook prinesie aj rozšírené možnosti vysielania. V prvom rade je to možnosť vysielania priamo cez vaše notebooky či desktopy. Hurááá! Vysielanie cez mobil malo svoje úskalia, ale na druhej strane dodávalo autenticitu.

Ďalšou novinkou je špeciálna funkcia v rámci správcovskej hierarchie stránky, a to “Live Contributor“.  Doteraz mohol vysielať naživo iba admin danej stránky, čo mohlo spôsobiť to, že nie vždy mohli byť aktuality LIVE. Po novom už nebudete musieť pridávať nových adminov, čím zabezpečíte, že ochranu vašej stránky budete mať stále pod kontrolu.

Medzi ďalšie novinky patrí Video Insights pre „public figures“ profily s 5000 a viac followermi, ktoré budú analyzovať dáta nielen z LIVE videí, ale aj klasického video obsahu. Vami vybrané komentáre budete môcť „pripnúť“ na spodok živého vysielania a dať ich do popredia. Facebook prinesie permalink na video obsah vašej stránky a tiež budete môcť „crosspostingovať“ predchádzajúce LIVE videá na iné stránky.

 

Nový placement pre video obsah na Facebooku

In-stream video reklamy alebo aj mid-roll reklamy sa okrem Youtubu objavia už aj na Facebooku. Táto možnosť sa bude dať nastaviť v rámci „edit placement“ pri kampaniach s cieľom Video Views. Jednoducho si ju zvolíte, tak ako umiestnenie na Instagrame či News Feede s možnosťou vylúčiť kategórie, pri ktorých nechcete, aby sa vaša reklama zobrazovala. Reklamy sa zobrazia až po sledovaní 20 sekúnd videa.

Teraz nám už zostáva iba čakať, kedy sa tieto novinky objavia aj v našich slovenských účtoch.

 

ZDROJ:
http://blog.business.instagram.com/post/155717870326/business-insights-and-ads-in-stories
https://media.fb.com/2017/01/11/live-updates-for-publishers/     
http://www.recode.net/2017/1/9/14211466/facebook-video-advertising-midroll

Ďalšie blogy