21. decembra 2016

Vianočné reklamy v roku 2016

Dobrá vianočná reklama vie dojať, potešiť a navodiť tú správnu atmosféru. Sú však aj vianočné reklamy, ktoré zakrátko zapadnú do nekonečného radu bežných spotov. Ponúkame Vám náš výber tých najlepších vianočných reklám roku 2016, ale aj tých, ktoré nevyšli práve najlepšie...

Držte si santovské čapice, ideme na to!

Vianočné reklamy a kampane sú vo svete marketingu kapitolou samou o sebe. Mnohé firmy rok čo rok predstavujú špičkové vianočné kampane, ktoré dokonale vystihnú sviatočnú atmosféru. Niektoré reklamy skutočne pripomínajú malé umelecké diela a ich sledovanie je radosťou.

Nie všetky vianočné reklamy však dokážu zachytiť povestného ducha Vianoc a to napriek nespornej snahe. Tu vyberáme 3 tohtoročné vianočné reklamy, ktoré svojim tvorcom nevyšli tak, ako si asi predstavovali.

 

TESCO

Menej je niekedy viac. To však neplatí pre tohtoročný vianočný spot spoločnosti Tesco. Jednozáberovka, ktorá je v skutočnosti trojzáberovka, sleduje ženu v stredných rokoch a jej vnútorné rozjímanie nad vianočným nákupným zoznamom.

Menej je v tomto prípade skrátka menej.

 

House of Fraser

Vianočná reklama bez štipky vianočnej atmosféry.

Možno sme to však iba my a vám sa divoké sexy tance na podivnú hudbu s vianočnými balíkmi budú páčiť.

Proti gustu žiaden…

Swegway

Príbeh muža, ktorý svojmu synovi pod stromček daruje Swegway. Chlapec svoj dar veľmi podivným spôsobom rozbalí a je skutočne šťastný. Doteraz by bolo všetko v poriadku. Akonáhle otec uvidí radosť v synových očiach, čosi sa v ňom zlomí a on sa zblázni. Dá sa na alkohol a začne syna psychicky týrať. Smutný a drásavý osud chlapca vyvoláva otázky: Kde je jeho matka? A čo sociálni pracovníci? V akom svete to žijeme?

Tak. Už sme si ukázali ako sa vianočná reklama robiť nemá. Teraz si však poďme pozrieť 3 vianočné spoty roku 2016, ktoré naozaj vyšli.

 

Santa Forgot

Krásna a dojímavá kampaň, v ktorej je hlavnou postavou Father Christmas (britský Santa Claus) s Alzheimerovou chorobou. Nádherné animované video nahovoril známy herec Stephen Fry. Kampaň poukazuje na to, že Alzheimerova choroba si nevyberá a môže postihnúť skutočne každého z nás. Ani táto choroba však nie je neporaziteľná a každý môže prispieť aspoň malou čiastkou na jej ďalší výskum.

The Greatest Gift

Ďalší animák na našom zozname. Britský nákupný reťazec Sainsburry’s to tento rok natrel všetkým ostatným nákupným reťazcom a ukázal im, ako sa to má robiť. Krásny malý animovaný film, ktorý presne vystihuje vianočný zhon a uponáhľanosť súčasného sveta. No robí to tak čarovným a pôvabným spôsobom, že na ten zhon pri jeho pozeraní úplne zabudnete.

Pointa celého filmu je už len čerešničkou na torte (alebo v tomto prípade šupinčičkou na kaprovi) skvelého príbehu. Aj keď Sainsbury’s bojujú proti vianočnému zhonu reklamou na nákup v ich reťazci. Ale to už si, nevšímajme…

Come Together

Tohtoročný víťaz pochádza z dielne spoločnosti H&M a bol natočený pod taktovkou skvelého Wesa Andersona. Come Together je vlastne krátky film s oscarovým Adrienom Brodym o vianočnej ceste vlakom a má všetko, čo má pravá vianočná reklama mať – atmosféru, humor, nápad a bezchybný vizuál. A Adriena Brodyho.

Skutočná slasť a náš tohtoročný vianočný víťaz!

Ďalšie blogy