15. apríla 2020

Paralela medzi pracovným svetom a životom čerstvej mamičky

Niektorí možno už viete a pre niektorých to bude novinka, ale narodil sa mi syn Artur a s ním prišli aj nové poznatky. Medzi biznis svetom, v ktorom fungujem už niekoľko rokov a novým svetom mamy nachádzam každý deň paralely a spojenia, ktoré mi pomáhajú skĺbiť tieto dva svety.

1. Najprv matka, potom dieťa

Vždy si treba určiť priority a dodržiavať ich. V pracovnom svete je najlepšie venovať sa najprv strategickým a dlhodobým veciam, ktoré prinášajú biznis a výsledok a až neskôr urgentným, ktoré sa zdajú byť „rýchlo vybaviteľné“. Ak je spokojná a šťastná matka, tak aj dieťa sa má dobre a má z nej viac. 

2. Nesnažte sa vyhovieť všetkým 

Vylúčte zo života všetko, čo vás zdržuje a neobohacuje. Ako matka novorodeniatka zistíte, že máte naozaj obmedzený čas na všetko. V práci sa nesnažte vyhovieť všetkým dnes a odpovedať ihneď. Jednoducho si stanovte priority. Neskáčte z jednej činnosti na druhú, ale sústreďte sa na konkrétne aktivity. 

3. Telefón nemajte stále v ruke

Telefón chytám do rúk až keď mám vybavené to najnutnejšie podľa mojich priorít. Pri dieťati sú to tie základné veci ako jedlo a toaleta a v práci mám určený plán, podľa ktorého postupujem a nenechám sa od neho odtiahnuť notifikáciami či nejakým urgent mailom a podobne. 

4. Študujte a počúvajte názory iných ľudí 

Vnímajte veci okolo seba a vypočujte alebo prečítajte si názory iných ľudí na dané témy, ktoré riešite a až potom si urobte vlastný konsenzus. Počúvajte rady skúsených ľudí aj keď máte pocit, že vám sa to stať nemôže. Nechajte si ich vysvetliť aj keď sa vás práve teraz netýkajú a vnímajte ich, lebo v inom čase a priestore sa vám zídu. 

5. Veľa sa pýtajte 

Nenechajte nič na náhodu a veľa sa pýtajte. Buďte nástojčivý a verte, že detská otázka “PREČO?” má naozaj krásne opodstatnenie a aplikujte ju aj do pracovného života. Snažte sa na veci pozerať inými očami a aj tá istá úloha môže mať na druhý deň iné riešenie. 

6. Robte si poznámky 

Dôležité je písať si poznámky štruktúrovane a systematicky na rôzne témy, oddeliť pracovné a súkromné poznámky. Veci, ktoré sa vás aktuálne netýkajú, ale vás nejakým spôsobom zaujali, si tiež zapisujte, lebo neskôr sa vám môžu zísť. 

7. Spánok a pitný režim

Spite, keď sa dá a nič nie je v danom čase dôležitejšie. Je to jednoducho zásada, ktorá platí pre všetky matky a nepotrebuje vysvetlenie. Oddýchnutý človek má čistú myseľ a dobré nápady. To isté platí o dodržiavaní pitného režimu, ktorý je naozaj dôležitý aj pre myseľ. 

8. Zachovajte pokoj 

Pri všetkom zachovajte pokoj, lebo stres a nervozita nikomu neprospieva, naopak rozvaha a pohoda prinesie svoje výsledky. 

9. Time management 

Ten je naozaj dôležitý, ale buďte pripravená na jeho adaptáciu v čase. Neznervózňujte sa nepodarenými vecami v danej situácii, ale neskôr si vyhodnoťte, čo ste mohli urobiť lepšie a čo ste urobili správne. 

10. Požiadajte o pomoc 

Keď si neviete rady, tak je dobré obrátiť sa na niekoho, kto si tým už prešiel a vie vám pomôcť. Hoci len konzultácia v začiatkoch vám môže ušetriť drahé riešenie v budúcnosti. 

11. Back – up plány

Je skvelé, keď vám vyjde niečo na prvýkrát, avšak nie vždy to tak musí byť. Buďte pripravená a majte záložné plány a alternatívy vašich riešení. 

12. Technológie 

Máme ich dosť, tak ich využite vo svoj prospech. Napríklad aj tento blog vznikol na základe toho, že som využila diktovanie textu.

Ďalšie blogy